if (isset($_SERVER['HTTP_X_TRANSIP_TRANSURL'])) { $_SERVER['HTTP_HOST'] = $_SERVER['HTTP_HOST'] . '.transurl.nl'; } define('WP_SITEURL', 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST']); define('WP_HOME', 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST']); Auto van de zaak of privé auto? | SN & Co. - administratie en adviezen

Auto van de zaak


Je bent ondernemer, je rijdt veel zakelijke kilometers en het is tijd voor een nieuwe auto. Is het dan slim om een auto privé of in naam van jouw onderneming te kopen? Dit blijft een lastig vraagstuk en is geen duidelijk antwoord te geven. Welke situatie voor jou fiscaal het meest voordelig is, is namelijk afhankelijk van meerdere omstandigheden.

Zakelijke kilometers
Allereerst is het belangrijk om te weten wat de Belastingdienst onder zakelijke kilometers verstaat. Zakelijke kilometers zijn alle kilometers die je rijdt voor zakelijk doeleinden. Ook woon-werkverkeer wordt hieronder verstaan. Voor de Belastingdienst maakt het niet uit hoevaak je op en neer naar je werk rijdt. Wel moet er volgens een gebruikelijke route worden gereden. Een klein stukje omrijden om bijvoorbeeld boodschappen te doen, vallen niet onder zakelijke kilometers. Het is dus verstandig om bijvoorbeeld een rittenregistratie bij te houden. Ook moet je als ondernemer zoveel mogelijk bewijzen bewaren die aantonen dat een bepaalde rit, ook daadwerkelijk zakelijk is.

 

Situatie 1: Je rijdt minder dan 500 kilometer privé
Op het moment dat je minder dan 500 kilometer privé rijdt is het aan te raden om een auto op de zaak te kopen. Als je auto in de btw-regeling valt, kun je de betaalde btw terugvragen als voorbelasting. Bij marge-regeling kun je de btw helaas niet terugvragen. Bovendien kun je alle kosten die te maken hebben met je bedrijfsauto als bedrijfskosten rekenen. Dit zijn:

– Brandstofkosten

– Afschrijvingskosten

– Parkeerkosten

– Wegenbelasting

– Verzekering

– Onderhoud

– Schoonmaakkosten

Helaas, zijn boetes dan weer niet aftrekbaar.. !

Situatie 2: Je rijdt meer dan 500 kilometer privé
Op het moment dat je meer dan 500 kilometer privé rijdt is het afhankelijk van het aantal privékilometers, de waarde van de auto, jouw inkomsten en de uitstoot van de auto wat fiscaal het meest voordeligst is.

Koop je de auto op naam van de zaak, dan krijg je te maken met de bijtellingsregeling. De waarde van de auto vermenigvuldigd met 4% – 24% komt als onttrekking boven op je winst. Hoe hoger je winst is, hoe meer belasting je dus hierover moet betalen. Het voordeel van een auto op naam van de zaak is dat je alle kosten wel weer kan aftrekken van de winst net zoals hierboven bij situatie 1 staat opgesomd.

Koop je een auto privé, dan kun je per zakelijke gereden kilometer €0,19 als kosten in aanmerking nemen. Hiervoor moet je wel een kilometeradministratie bijhouden. De btw over de aanschaf van de auto kun je niet terugvragen.


Auto van de zaak of privé auto? Conclusie:
Ben je – als ondernemer – van plan om binnenkort een nieuwe auto te kopen. Wij helpen je graag met het maken van de fiscaal voordeligste keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Categorieën: Fiscaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch